Olandiško sūrio Edam pavadinimas kildinamas nuo Olandijos miestelio Edam, esančio netoli Amsterdamo. Tai puskietis, 40% riebumo, labai švelnaus, šiek tiek riešutinio skonio, išsiskiriantis savo beveik tobula apskritimo forma ir raudono vaško žievele, sūris. Dažniausiai vartojamas šviežias, kol konsistencija minkšta, elastinga, o skonis švelnus.
PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.
Apima žemės ūkio produktus, glaudžiai susijusius su geografine vietove. Bent vienas gamybos, perdirbimo ar paruošimo etapas vyksta šioje geografinėje srityje.
Šis sūris buvo populiariausias pasaulyje nuo XIV iki XVIII a., ypač kolonijose. Lengvos Edamo brandinimo sąlygos lėmė tai, kad jis buvo pats populiariausias ilgai plaukiant laivais jūromis. Šis klasikinis olandiškas sūris turi rutulio formą. Jo kreminė tekstūra ir lengvas skonis greitai padaro jį vienu iš mėgstamiausių sūrių. Friesland Campina kompanijos gaminamas sūris kilęs iš Šiaurės Olandijos. Jau daugeliui sūrio gamintojų kartų šis regionas ypatingas tuo, kad iš jame auginamų Frisian veislės karvių pieno gaunasi ypatingo, tyro skonio Edamo sūris.
Pusryčių sumuštiniai, salotos, švieži vaisiai (persikai, melionai, abrikosai, vyšnios, kriaušės), duonos gaminiai, karštų bulvių patiekalai.
GėrimaiSausas arba pusiau sausas baltasis vynas.