Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Mėsos Vytinta mėsa

Serrano vytintas kumpis

Ispanijos pasididžiavimas – itin aukštos kokybės vytintas kiaulienos kumpis, švelnaus ir natūralaus skonio, kvapnus, turintis šiek tiek delikataus sūrumo. Serano yra tvirtos tekstūros ir neriebus, tad naudojamas ne tik gurmanų virtuvėje, bet ir ant kasdienio pietų stalo. Kruopščiai pasirinkta kiauliena yra sūdoma jūros druskoje ir vytinama apie 12 mėn. tuomet statoma į specialų stovą, kuriame supjaustoma itin plonomis vienodo dydžio juostelėmis. Šis produktas - be gliuteno!

Kilmės šalis

Ispanija

Brandinimo trukmė

12 mėn.

Mėsos rūšis

kiauliena

Istorija ir išskirtinumas

Žodis serrano – išvertus iš ispanų kalbos reiškia „kilęs iš kalnuotos vietovės ar kalnų grandinės”. Būtent tokiose vietovėse ir prasidėjo serano kumpio istorija, dar prieš Kristų senovės Keltų civilizacija pradėjo sūdyti ir vytinti mėsą kalnuose. Mėsa tuomet buvo laukinės juodosios kiaulės, vadinamos Iberica, tad net iki 19 a. būtent Iberica pavadinimas buvo prigijęs šiam produktui, kuris buvo ne visiems prieinamas, o prabangos prekė. Pradėjus vytinti kumpį iš naminių kiaulių, pavadinimas buvo pakeistas į serano, kuris greitai išpopuliarėjo ne tik Ispanijoje, bet ir visame pasaulyje.

Geriausiai tinka su

Maistas

Nuostabiai tinka lengvam užkandžiui su pomidorais, alyvuogėmis, smidrais, įvairiais sūriais, taip pat sudaro nuostabų duetą su vaisiais kaip kriaušės, melionai, patiekiama su šviežia itališka duona ar ant brusketos. Taip pat galima gardinti įvairius patiekalus: picas, makaronus, salotas.

Gėrimai

Geriausiai derinamas su vynu, kuris turi saldumo, daug rūgštumo ir drąsių vaisių. Puikus derinys su Riesling, Moscato, Chenin Blanc, Rosé, Lambrusco, Grenache ir Zinfandel.