Sūriai ir pieno gaminiai Sūriai su mėlynuoju pelėsiu

Sūris Gorgonzola Piccante

Itališkas, „ryškus“ ir pikantiškas, mėlynojo pelėsio sūris. 48% riebumo, pagamintas iš pasterizuoto karvių pieno, minkštos ir kreminės tekstūros, išsiskiriantis intensyviu ir gana aštroku skoniu.

Kilmės šalis

Italija

Brandinimo trukmė

3 mėn.

Pieno rūšis

karvių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

43 PDO, 4 PGI

Italija

42 PDO, 1 PGI

Ispanija

25 PDO, 1 PGI

Jungtinė Karalystė

9 PDO, 3 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 2 PGI

Vokietija

4 PDO, 2 PGI

Austrija

6 PDO

Danija

2 PDO

Istorija ir išskirtinumas

Tai minkštas, aštrus, gerai subrendęs mėlynojo pelėsio sūris, pasižymintis stipriu ir patraukliu aromatu, turintis nuostabų, žalsvai mėlyno pelėsio margumą, išsidėsčiųsį po visą sūrį. Šio sūrio žievelė yra stora ir šiurkšti, su stipriu aromatu, kuris yra daug intensyvesnis nei pats sūris. Brandinimas užtrunka ne mažiau kaip 80 dienų, kad galėtų išryškėti visos unikalios sūrio savybės bei aštrokas pikantiškas skonis. Gorgonzola Piccante sūris pagamintas iš Lombardijos ir Pjemonto regionuose auginamų karvių pieno. Pasak legendos, Gorgonzola sūrį išrado meilės kankinamas sūrio gamintojas, kuris per savo skubėjimą susitikti su mylimąja, pamiršo varškę, įdėtą į katilą ir ją pamaišė tik kitos dienos rytą. Gauta varškė turėjo raukšles ir plyšius, kurie paskatino pelėsio susidarymą. Rezultatas toks, kad šis malonus pasikeitimas ir metodas vėliau buvo sąmoningai pakartoti. Taip pat šiam sūriui buvo suteiktas DOP (it. „denominazione di origine protetta“, angl. „protected designation of origin (PDO), liet. „saugoma kilmės vietos nuoroda“) statusas, leidžiantis puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos, karvių auginimo metodų tam tikroje geografinėje vietovėje.

Geriausiai tinka su

Maistas

Salotos, riešutai ar vaisiai, kreminiai mėsos ir makaronų padažai.

Gėrimai

Saldus desertinis vynas.