Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Sūriai su mėlynuoju pelėsiu

Rokforo sūris Papillon Red Label

Prancūziškas mėlynojo pelėsio sūris, gaminamas iš šviežio avių pieno, 52% riebumo, vertinamas dėl ypatingai stipraus savo kvapo ir aitroko skonio. Iš viršaus padengtas balta, visuomet šiek tiek drėgna ir blizgia plėvele. Viduje – minkštas, baltos ir dramblio kaulo spalvos, nusėtas mėlynomis pelėsio „venomis“. Apskritai skonio pojūčiai, ragaujant šį sūrį kinta: nuo švelnaus pradžioje, stiprėjančio saldumo, pereinančio į dūmų prieskonį, iki sūrumo, liekančio pabaigoje. Sūris neturi žievės, išorinis sluoksnis valgomas ir yra sūrokas.

Kilmės šalis

Prancūzija

Brandinimo trukmė

4 mėn.

Pieno rūšis

avių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

Pirmos žinios apie rokforo sūrį siekia 79 mūsų eros metus, kuomet Plinijus Vyresnysis užsiminė apie sūrio turtingą aromatą. Rokforas pagamintas išmtinai tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno, šios avys ganosi milžiniškose Rouergue (Prancūzija) plynaukštėse ir Aveyron’e. Tikras rokforo sūris turi raudonos avies prekinį ženklą. 1411 m. Karalius Karolis VI suteikė teises brandinti rokforą tik vienam kaimui: Roquefort-sur-Soulzon. Sūrio gaminimas nepasikeitė per ilgus amžius – jis brandinamas 4-9 mėnesius natūraliose olose su specialiais pelėsiais, kurie išauginami ant kvietinės duonos. Po sūdymo sūrių galvos subadomos adatomis, kad pelėsiai gautų oro ir geriau augtų. Rokforo sūris yra ženklinamas A.O.C (pranc. appellation d'origine contrôlée, angl. PDO - protected designation of origin, liet. kontroliuojama kilmė) ženklu, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos metodų, pagal AOC reikalavimus atitinkančių tradicinį iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą.

Geriausiai tinka su

Maistas

Kriaušės, vynuogės, graikiniai riešutai, datulės.

Gėrimai

Saldūs vynai kaip Muskatas ar Portmutas.