Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Sūriai su mėlynuoju pelėsiu

Rokforo sūris Cantorel

Pats prabangiausias iš mėlynųjų pelėsinių sūrių, pagamintas iš nepasterizuoto Lacaune avių veislės pieno. Lacaune – speciali avių veislė, prisitaikiusi prie atšiaurių klimato sąlygų Pietų Prancūzijoje. Cantorel savo sūrių gamyboje siekia išlaikyti autentiškas receptūras, o Lacaune avių pienas – vienas svarbiausių ingridientų. Tai riebus, bet trapios tekstūros ir pikantiško sūraus skonio sūris. Jis gaminamas didelėmis "galvomis", žievė tamsiai ruda, netolygi spalva ir paviršius. Minkštimas geltonos spalvos, nemenkos sūrio ertmės užpildytos žalsvai melsvos spalvos pelėsiu.

Kilmės šalis

Prancūzija

Brandinimo trukmė

3 mėn.

Pieno rūšis

avių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

Pirmos žinios apie Rokforo sūrį siekia 79 mūsų eros metus, kuomet Plinijus Vyresnysis užsiminė apie sūrio turtingą aromatą. 1411 m. Karalius Karolis VI davė teises brandinti Rokforą tik vienam kaimui: Roquefort-sur-Soulzon. Sūrio gaminimas nepasikeitė per ilgus amžius – jis brandinamas 4-9 mėnesius natūraliose olose su specialiais pelėsiais, kurie išauginami ant kvietinės duonos. Po sūdymo sūrių galvos subadomos, kad pelėsiai gautų oro ir geriau augtų. Pagamintas Roquefort Auvergne regione Pietų Prancūzijoje, šis sūris ženklinamas Prancūzijos A.O.C. (pranc. appellation d'origine contrôlée, liet. saugoma kilmės vietos nuoroda, angl. protected designation of origin) ženklu, atitinkančiu Europos Sąjungos PDO sertifikatą, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos metodų, kurie pagal AOC reikalavimus, atitinka tradicinį iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą.

Geriausiai tinka su

Maistas

Salotos, juoda duona, karšti patiekalai.

Gėrimai

Sauternes AC, Barsac AC arba Elzaso Vendanges Tardives Pinot Gris Alsace AC vynai.