Gaminamas iš pasterizuoto karvių pieno, 45% riebumo puskietis sūris. Brandinamas ne mažiau kaip 4 mėnesius. Turi kietą rudos spalvos žievę, sūrio minkštimas yra pusiau kietas, labai tirpus, nuo blyškios dramblio kaulo, gelsvos iki lengvai rudos spalvos. Šis sūris yra grietinėlės skonio ir šiek tiek aitrokas.
Raclette sūris žinomas nuo XIII amžiaus, kai 1291 m. Wilhelmui Telliui buvo pateiktas kaip pirmasis patiekalas. Jis ženklinamas AOC (pranc. „appellation d'origine contrôlée“, liet. „kontroliuojama kilmė“, angl. PDO -„protected designation of origin“) sertifikuotu ženklu, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos metodų, kurie pagal AOC reikalavimus, atitinka tradicinį iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą.
Keptas su virtomis bulvėmis, mėsos kepsneliais, marinuotais svogūnais, agurkais ar kitomis daržovėmis. Tinka salotų ruošimui, taip pat gali būti tepamas ant duonos.
GėrimaiSausas kambario temperatūros baltas vynas, vyšnių likeris, lengvas švelnus alus arba žolelių arbata.