Čederio sūris, 50 proc. riebumo, šiek tiek aitraus kvapo, turinčio muskato užuominą, o skonis šiek tiek riešutinis, saldus, tačiau ir aštrus tuo pačiu. Čederio "aštrumas" siejamas su rūgščiųjų peptidų kiekiu sūryje. Jo tekstūra tvirta, šiek tiek trapi.
Čederio sūrio pavadinimas kilęs iš miestelio Cheddar, esančio Anglijoje Somersetšyro grafystėje, kuriame jis pirmą kartą buvo pagamintas. Tiksli atsiradimo data nežinoma, tačiau istoriniuose šaltiniuose minimas nuo 12 amžiaus. Čederio sūrio standartizavimas ir gamybos modernizavimas įvyko 19 a., šio proceso autoriumi vadinamas pienininkas Joseph Harding (kai kur vadinamas „Čederio sūrio tėvu“). Šiuo metu Čederio tipo sūrių segmentas yra didžiausias pasaulyje: nuo blyškiai gelsvos spalvos iki oranžinės, nuo 4 sav. brandinimo iki 15 mėn., nuo švelnaus skonio iki aštraus.
Padažai, sumuštiniai, trintos sriubos. Lydomas ant troškintų daržovių, tarkuojamas ant užkepamų produktų, makaronų, karštų sumuštinių.
GėrimaiBordo, Bordeaux AC, Rioja DOCa, Toskanos Chianti DOCG Riserva vynai.