Prancūziškai „deginta grietinėlė“, crème brûlée yra vienas iš tų desertų, kuriuos pagaminti atrodo paprasta, tačiau iš tikrųjų reikia subtilumo. Pagrindiniai deserto ingredientai yra grietinėlė, cukrus, vanilė ir kiaušinio trynys. Geriausia deserto sudedamoji dalis? Karamelizuotas viršus.
Pirmą kartą crème brûlée receptas pasirodė 1691 m. iš kulinarijos knygos, priklausiusios Prancūzijos karališkųjų šeimos šefui. Ankstyvąjį crème brûlée receptą Francois Massialot perrašė kulinarinėje knygoje „Cuisinier royal et bourgeois“, reiškiančią „Karališkoji ir buržuazinė virtuvė“. Prasminga, kad šis patiekalas iš pradžių buvo sukurtas karališkiesiems šeimos nariams, nes šiandien jis nuolat patiekiamas tradicinėse prancūzų virtuvės restoranuose.