Kietasis sūris, kilęs iš Sardinijos ir Lacio salų, kur pradėtas gaminti prieš 2000 metų. Gaminamas iš avių pieno, turi gražią natūralaus dramblio kaulo arba šiaudų geltonumo spalvos žievę. Tekstūra yra vientisa, baltos marmurinės spalvos. Stalo sūris turi aromatingą ir šiek tiek pikantišką skonį, o tarkuotas sūris turi labai stiprų skonį, nes brandinamas ilgiau.
PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.
Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.
"Pecorino" terminas yra naudojamas Italijos sūriams, pagamintiems iš 100% avių pieno vadinti. Pecorino Romano sūris turi PDO (angl. protected designation of origin, liet. saugomos kilmės vietos nuorodos) statusą, nes yra viena seniausių sūrio rūšių. Šio sūrio gamyba leidžiama tik Sardinijos, Lazio salose ir Toskanos Grosseto provincijoje. Kaip rodo pavadinimas, Pecorino Romano sūrio istorija prasidėjo romėnų laikais, kai ji buvo senovės Romos kariuomenės pagrindinio raciono dalis. Romos autoriai, įskaitant Varro, Plinijų Elderį, Hipokratą ir Columellą, savo darbuose minėjo šį sūrį ir jo gamybos techniką. Netgi šiandien sūris gaminamas naudojant tik tradicinius metodus jo kilmės vietovėse. Kuo ilgesnis Pecorino Romano brandinimo laikas, tuo jis būna sausesnės, grūdėtos tekstūros bei stipraus aromato.
Keptos daržovės, salotos, makaronų patiekalai arba vienas kaip užkandis su duona.
GėrimaiMažiau brandintas sūris dera su vidutinio svarumo baltu vynu, daugiau brandintas dera su svariu raudonu vynu.