Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Kietieji sūriai

Avių pieno sūris Pecorino Romano Albiero

Kietasis sūris, kilęs iš Sardinijos ir Lacio salų, kur pradėtas gaminti prieš 2000 metų. Gaminamas iš avių pieno, turi gražią natūralaus dramblio kaulo arba šiaudų geltonumo spalvos žievę. Tekstūra yra vientisa, baltos marmurinės spalvos. Stalo sūris turi aromatingą ir šiek tiek pikantišką skonį, o tarkuotas sūris turi labai stiprų skonį, nes brandinamas ilgiau.

Kilmės šalis

Italija

Brandinimo trukmė

5 mėn.

Pieno rūšis

avių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

"Pecorino" terminas yra naudojamas Italijos sūriams, pagamintiems iš 100% avių pieno vadinti. Pecorino Romano sūris turi PDO (angl. protected designation of origin, liet. saugomos kilmės vietos nuorodos) statusą, nes yra viena seniausių sūrio rūšių. Šio sūrio gamyba leidžiama tik Sardinijos, Lazio salose ir Toskanos Grosseto provincijoje. Kaip rodo pavadinimas, Pecorino Romano sūrio istorija prasidėjo romėnų laikais, kai ji buvo senovės Romos kariuomenės pagrindinio raciono dalis. Romos autoriai, įskaitant Varro, Plinijų Elderį, Hipokratą ir Columellą, savo darbuose minėjo šį sūrį ir jo gamybos techniką. Netgi šiandien sūris gaminamas naudojant tik tradicinius metodus jo kilmės vietovėse. Kuo ilgesnis Pecorino Romano brandinimo laikas, tuo jis būna sausesnės, grūdėtos tekstūros bei stipraus aromato.

Geriausiai tinka su

Maistas

Keptos daržovės, salotos, makaronų patiekalai arba vienas kaip užkandis su duona.

Gėrimai

Mažiau brandintas sūris dera su vidutinio svarumo baltu vynu, daugiau brandintas dera su svariu raudonu vynu.