Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Kietieji sūriai

Sūris Parmigiano Reggiano

Kietas, 32% riebumo, grūdėtos tekstūros sūris, gaminamas rankomis iš nepasterizuoto karvių pieno. Tai vienas seniausių ir žinomiausių itališkos kilmės sūrių pasaulyje, turintis ypatingą, šiek tiek rūgštų skonį, pagardinantį daugelį itališkos virtuvės patiekalų – su juo tiek makaronai, tiek salotų lėkštė tampa ypatingais patiekalais.

Kilmės šalis

Italija

Brandinimo trukmė

14 mėn.

Pieno rūšis

karvių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

Pasak legendos, Parmezano (it. Parmigiano Reggiano) sūris sukurtas viduramžiais Bibiane, Emilijos Redžo provincijose. Jose gaminama produkcija netrukus išplito į Parmos ir Modenos sritis. Istoriniai dokumentai rodo, kad 13 ir 14 a. kietas sūris buvo labai panašus į šiandieninį Parmezaną, o tai rodo jog ištakos gali būti atsektos ir dar kur kas anksčiau. 1992 m. šiam sūriui suteiktas PDO ( angl. “protected designation of origin”, liet. “saugoma kilmės vietos nuoroda”) statusas, leidžiantis ir toliau puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos, gyvulių auginimo metodų tam tikroje geografinėje vietovėje ir atitinka tradicinį iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą. Parmigiano Reggiano sūriu leidžiama vadinti tik tą sūrį, kuris yra pagamintas Italijos Parmos, Reggio- Emilijos, Modenos ar Bolonijos srityse. Tarp Parmos ir Reggio-Emilijos regionų nuolat vyko nesutarimai, kurie pirmieji pradėjo gaminti šį sūrį ir kieno vardu jį pavadinti, tad ieškant kompromiso, jam suteiktas dvigubas pavadinimas pagerbiant abi vietoves. Prieš suteikiant sūriui Parmigiano Reggiano vardą, sūris turi atitikti daugybę kokybės kriterijų gamybos fazėse. Viename iš etapų, įgudę italų ekspertai, padaužę perkusiniu plaktuku į sūrio galvą, pagal skambesį, sprendžia apie sūrio kokybę. Subrendęs sūris (ne mažiau kaip 12 mėnesių brandinimo) ir praėjęs visus kokybės testus yra antspauduojamas oficialiu Parmigiano Reggiano spaudu. Šio sūrio galvos būna įspūdingo – net 40 kg dydžio.

Geriausiai tinka su

Maistas

Naudojamas tarkuotas ant makaronų, maišomas į sriubas, risotto, daržovių ar vaisų salotas. Gali būti valgomas tiesiog vienas, puikus užkandis su skrudinta duona.

Gėrimai

Chianti DOCG Riserva, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Carmignano DOCG Brunello di Montalcino DOCG, Sangiovese Riserva di Romagna DOCG, Barolo DOCG, Piedmont della Valpolicella, Reciotto Amarone DOC vynai.