Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Kietieji sūriai

Sūris Grana Padano Albiero

Grana Padano – tai kietasis sūris, 44% riebumo, grūdėtas, pagamintas iš nepasterizuoto karvių pieno, baltos arba gelsvos spalvos, padengtas tvirta, tamsiai geltona žieve, kuri yra lygi ir stora. Jo gimtinė – Šiaurės Italija, kurioje šis sūris gaminamas jau apie 1000 metų. Savo skoniu ir gamybos metodu artimas sūriui Parmigiano Reggiano, tik mažiau trapus, švelnesnis.

Kilmės šalis

Italija

Brandinimo trukmė

9 mėn.

Pieno rūšis

karvių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

Grana Padano – vienas iš populiariausių itališkų sūrių. „Grana” išvertus iš italų kalbos reiškia grūdėtas, „Padano” kilęs iš slėnio Po. Teigiama, kad Grana Padano sukūrė vienuoliai cistersai iš Chiaravalle vienuolyno šalia Milano, kur sūriai gaminami apie 1000 metų. Grana Padano yra brandinamas ne mažiau kaip 9 mėn., atlaužus šio sūrio lūžio paviršiuje matyti susiformavę kristalėliai. Didelio dydžio galvomis formuojamas sūris padengtas tamsoka, rusvai geltonos spalvos žieve, kurioje yra įspausti inicialai. Šiam sūriui 1996 m. suteiktas PDO (ang. protected designation of origin) statusas, t.y. sūris gaminamas tik griežtai apibrėžtuose Italijos regionuose iš karvių, išaugintų tuose regionuose, pieno, o kokybę garantuojantis GRANA PADANO ženklas yra išdeginamas ant kiekvieno sūrio galvos. Tai populiariausias sūris pasaulyje, turintis PDO statusą.

Geriausiai tinka su

Maistas

Makaronų patiekalai, sriubos, padažai bei salotos.

Gėrimai

Sangiovese svarus raudonasis vynas, Chianti DOCG Riserva, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Carmignano DOCG, Brunello di Montalcino DOCG arbaSangiovese di Romagna DOCG Riserva vynai, svarus Bordo vynas.