Angliškas mėlynojo pelėsio sūris, pagamintas iš pasterizuoto karvių pieno, 48 % riebumo. Tai cilindro formos, stipraus skonio bei kvapo sūris, kurio mėlynosios pelėsio „venos“ sukuriamos badant sūrio žievę nerūdijančio plieno adatomis, tokiu būdu leidžiant orui pasiekti branduolį. Sūrio brandinimo procesas užtrunka iki 12 savaičių.
PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.
Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.
Pasak Stiltono sūrių gamintojų asociacijos, pirmasis anglas pristatęs rinkai Blue Stilton sūrį, buvo Cooper Thornhill, Bell Inn smuklės savininkas iš Stilton gyvenvietės, Huntingdonshire. Legenda byloja, kad 1730 m. Thornhill’as atrado šį sūrį viešėdamas nedidelėje fermoje Melton Mowbray. Jis tiesiog įsimylėjo šį sūrį ir sudarė sandorį, suteikusį Bell Inn išimtines prekybos teises į Blue Stilton. Kadangi pagrindiniai prekybiniai keliai iš Londono į Šiaurės Angliją ėjo būtent per šią gyvenvietę, Blue Stilton sūrio šlovė netruko išplisti po visą Angliją. 1996 m. šiam sūriui suteiktas PDO (Protected Designation of Origin, liet. kontroliuojama kilmė) statusas, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos, gyvulių auginimo metodų tam tikroje geografinėje vietovėje ir atitinka tradicinį, iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą. Blue Stilton sūris gali būti gaminamas tik trijose Anglijos apskrityse: Derbyshire , Leicestershire ir Nottinghamshire, panaudojant pasterizuotą vietinių karvių pieną.
Daržovės (ypač salierai, brokoliai), vaisiai (ypač kriaušės) duonos gaminiai, daržovių sriubos, padažai, makaronų patiekalai, salotos.
GėrimaiAlus Port, saldus cheresas, Madeiros vynas.