Rokforo sūris yra vienas iš Prancūzijos sūrių, turinčių įdomiausią istoriją. Antrasis saugomas sūris, kurio daugiausiai suvartojama, po Comté sūrio, Prancūzijoje. Pagamintas iš nepasterizuoto avių pieno, įspūdingos išvaizdos, tirpstantis burnoje, turintis intensyvų aromatą, truputį sūrus, brandintas mažiausiai 9 mėnesius, sūris su mėlynuoju pelėsiu.
PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.
Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.
Pirmos žinios apie rokforo sūrį siekia 79 mūsų eros metus, kuomet Plinijus Vyresnysis užsiminė apie sūrio turtingą aromatą. Rokforas gaminamas tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno, šios avys ganosi milžiniškose Rouergue (Prancūzija) plynaukštėse ir Aveyron’e. Tikras rokforo sūris turi raudonos avies prekinį ženklą. 1411 m. Karalius Karolis VI davė teises brandinti rokforą tik vienam kaimui: Roquefort-sur-Soulzon. Šiais laikais rokforo sūriai vis dar natūraliai brandinami mažiausiai 4 mėnesius tuose pačiuose kaimelio urvuose. Didžiausias rokforo sūrio gamintojas yra „Roquefort Société“. „Roquefort Papillon“ taip pat gerai žinomas rokforo sūrių prekės ženklas. Šio sūrio kokybė priklauso nuo avių pieno, varškės perdirbimo, Penicillium roqueforti grybo ir brandinimo natūraliuose urvuose sąlygų. Pelėsinis grybas Penicillium roqueforti buvo rastas tuose pačiuose urvuose, kur ir dabar bręsta Roquefort Papillon Premium sūriai. Be visų šių išskirtinių bruožų, šis sūris pasižymi ir tuo, kad turi AOP sertifikatą (pranc. „appellation d’Origine Protégée”, angl. PDO –“protected designation of origin”, liet.k. “saugoma kilmės vietos nuoroda”). Tai vienas iš sūrio kokybės įrodymų, pripažįstamų Prancūzijoje ir Europoje.
Riešutai, datulės.
GėrimaiSaldūs vynai kaip Muskatas ir Portmutas.