Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Sūriai su mėlynuoju pelėsiu

Rokforo sūris Papillon Premium

Rokforo sūris yra vienas iš Prancūzijos sūrių, turinčių įdomiausią istoriją. Antrasis saugomas sūris, kurio daugiausiai suvartojama, po Comté sūrio, Prancūzijoje. Pagamintas iš nepasterizuoto avių pieno, įspūdingos išvaizdos, tirpstantis burnoje, turintis intensyvų aromatą, truputį sūrus, brandintas mažiausiai 9 mėnesius, sūris su mėlynuoju pelėsiu.

Kilmės šalis

Prancūzija

Brandinimo trukmė

9 mėn.

Pieno rūšis

avių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

Pirmos žinios apie rokforo sūrį siekia 79 mūsų eros metus, kuomet Plinijus Vyresnysis užsiminė apie sūrio turtingą aromatą. Rokforas gaminamas tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno, šios avys ganosi milžiniškose Rouergue (Prancūzija) plynaukštėse ir Aveyron’e. Tikras rokforo sūris turi raudonos avies prekinį ženklą. 1411 m. Karalius Karolis VI davė teises brandinti rokforą tik vienam kaimui: Roquefort-sur-Soulzon. Šiais laikais rokforo sūriai vis dar natūraliai brandinami mažiausiai 4 mėnesius tuose pačiuose kaimelio urvuose. Didžiausias rokforo sūrio gamintojas yra „Roquefort Société“. „Roquefort Papillon“ taip pat gerai žinomas rokforo sūrių prekės ženklas. Šio sūrio kokybė priklauso nuo avių pieno, varškės perdirbimo, Penicillium roqueforti grybo ir brandinimo natūraliuose urvuose sąlygų. Pelėsinis grybas Penicillium roqueforti buvo rastas tuose pačiuose urvuose, kur ir dabar bręsta Roquefort Papillon Premium sūriai. Be visų šių išskirtinių bruožų, šis sūris pasižymi ir tuo, kad turi AOP sertifikatą (pranc. „appellation d’Origine Protégée”, angl. PDO –“protected designation of origin”, liet.k. “saugoma kilmės vietos nuoroda”). Tai vienas iš sūrio kokybės įrodymų, pripažįstamų Prancūzijoje ir Europoje.

Geriausiai tinka su

Maistas

Riešutai, datulės.

Gėrimai

Saldūs vynai kaip Muskatas ir Portmutas.