Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Puskiečiai sūriai

Šveicariškas sūris Tete de Moine

Pusiau kietas, baltos spalvos sūris, kilęs iš Bellelay abatijos, esančios Šveicarijos regione, gaminamas iš natūralaus karvių pieno. Tai unikalaus skonio sūris su unikaliu patiekimo stiliumi. Jis patiekiamas skutant specialiai tam skirtu įrankiu, plonomis, susuktomis juostelėmis, primenančiomis roželes ir tirpstančiomis burnoje. Brandinamas ne mažiau nei 4 mėnesius, specialiose iš eglių lentų pagamintose dėžėse.

Kilmės šalis

Šveicarija

Brandinimo trukmė

4 mėn.

Pieno rūšis

karvių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

"Tête de Moine" kaip sūrio pavadinimas naudojamas maždaug nuo 1790 m., tačiau šis sūris turi daug ilgesnę istoriją. Bellelay vienuolynas buvo įkurtas 1136 m. Po penkerių metų jį patvirtino popiežius Innozenz II. Apie 1192 m. pirmą kartą buvo paminėti vienuolyno Bellelay vienuoliai, susiję su Tete de Moine sūriu. Tuo metu jie sumokėjo metinį nuomos mokestį sūriu, pagamintu jų abatijoje. Prancūzijos revoliucijos metu vienuolynas 1797 m. buvo uždarytas, tačiau sūris vis dar buvo gaminamas buvusios abatijos karališkosiose sūrių pieninėse. Iki XIX a. vidurio ūkininkas iš Bellelayo, A. Hofstetter'is, sugebėjo pagreitinti gamybą iš naujo. Jo gaminamas Tete De Moine sūris gavo apdovanojimus net Paryžiaus "Concours Universel" parodoje 1856 m. ir kitose prekybos mugėse. Maždaug 10 tonų "Tête de Moine" sūrio, tirinčio PDO statusą, buvo eksportuojama į tolimesnes šalis nei Rusija. XX a. pradžioje sūrio gamyba palaipsniui persikėlė nuo ūkių į kaimo pienines, o iki 1950 m. jo metinė gamyba padidėjo iki 27 000 kg.

Geriausiai tinka su

Maistas

Tinka sūrių užkandžių rinkiniui, desertų ruošimui, vaišių stalo dekoravimui. Įspūdingas šio sūrio sukimo ritualas pritrauks visų dėmesį Jūsų šventės ar vakarėlio metu.

Gėrimai

Atvėsintas sausas baltas vynas.