Pusiau kietas, baltos spalvos sūris, kilęs iš Bellelay abatijos, esančios Šveicarijos regione, gaminamas iš natūralaus karvių pieno. Tai unikalaus skonio sūris su unikaliu patiekimo stiliumi. Jis patiekiamas skutant specialiai tam skirtu įrankiu, plonomis, susuktomis juostelėmis, primenančiomis roželes ir tirpstančiomis burnoje. Brandinamas ne mažiau nei 4 mėnesius, specialiose iš eglių lentų pagamintose dėžėse.
PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.
Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.
"Tête de Moine" kaip sūrio pavadinimas naudojamas maždaug nuo 1790 m., tačiau šis sūris turi daug ilgesnę istoriją. Bellelay vienuolynas buvo įkurtas 1136 m. Po penkerių metų jį patvirtino popiežius Innozenz II. Apie 1192 m. pirmą kartą buvo paminėti vienuolyno Bellelay vienuoliai, susiję su Tete de Moine sūriu. Tuo metu jie sumokėjo metinį nuomos mokestį sūriu, pagamintu jų abatijoje. Prancūzijos revoliucijos metu vienuolynas 1797 m. buvo uždarytas, tačiau sūris vis dar buvo gaminamas buvusios abatijos karališkosiose sūrių pieninėse. Iki XIX a. vidurio ūkininkas iš Bellelayo, A. Hofstetter'is, sugebėjo pagreitinti gamybą iš naujo. Jo gaminamas Tete De Moine sūris gavo apdovanojimus net Paryžiaus "Concours Universel" parodoje 1856 m. ir kitose prekybos mugėse. Maždaug 10 tonų "Tête de Moine" sūrio, tirinčio PDO statusą, buvo eksportuojama į tolimesnes šalis nei Rusija. XX a. pradžioje sūrio gamyba palaipsniui persikėlė nuo ūkių į kaimo pienines, o iki 1950 m. jo metinė gamyba padidėjo iki 27 000 kg.
Tinka sūrių užkandžių rinkiniui, desertų ruošimui, vaišių stalo dekoravimui. Įspūdingas šio sūrio sukimo ritualas pritrauks visų dėmesį Jūsų šventės ar vakarėlio metu.
GėrimaiAtvėsintas sausas baltas vynas.