Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Puskiečiai sūriai

Šveicariškas sūris Appenzeller

Šveicariškas 48% riebumo, vidutinio kietumo sūris, gaminamas iš nepasterizuoto ir termizuoto karvių pieno. Pasižymi minkšta ir burnoje tirpstančia tekstūra, sūrio pjūviuose matyti mažos skylutės. Skonis aštrokas, turi riešutų ir vaisių poskonį, pasižymi stipriu aromatu.

Kilmės šalis

Šveicarija

Brandinimo trukmė

4 mėn.

Pieno rūšis

karvių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

AAppenzeller yra vienas iš geriausiai vertinamų Šveicarijos sūrių. Pirmą kartą dokumentuose paminėtas daugiau nei prieš 700 metų ir iki šiol yra vertinamas sūrio žinovų. Tai karvių pieno sūris iš Šveicarijos Appenzell regiono. Kaip ir daugeliui kulinarinio paveldo sūrių, Appenzeller sūriui suteiktas saugomos kilmės vietos sertifikatas (pranc. AOC – „appellation d'origine contrôlé“ arba angl. PDO – „protected designation of origin“, liet. „saugoma geografinės kilmės nuoroda“). Šis sūris išsiskiria ir tuo, kad yra mirkomas sūryme, kuriame atsiskleidžia žolelių ir prieskonių mišinių skonis. Tai jam suteikia neįprastą skonį. Be to, brandinimo laikotarpiu sūris reguliariai nuplaunamas vynu arba sidru, kuris sukuria vaisinį poskonį ir aromatą.

Geriausiai tinka su

Maistas

Tinka su šviežiais vaisiais, užkandžių ar karštų patiekalų, desertų su sūriu gaminimui, arba valgomas vienas kaip užkandis.

Gėrimai

Baltasis Riesling arba raudonasis Pinot Noir vynai.