Vienas iš labiausiai žinomų sūrių Prancūzijoje, dažniausiai naudojamas lydymui. Pasterizuoto karvių pieno sūris, turintis ploną, rudai oranžinės spalvos žievę ir gelsvos spalvos masę, lygią vidinę tekstūrą, ne per kartų ar sūrų skonį. Kreminės tekstūros Raclette sūris turi labai savitą, malonų aromatą, jaučiamą net tada, kai sūris yra lydomas.
Raclette yra kilęs iš prancūziško žodžio „racler“, kuris reiškia ne tik „gremžti”, “skusti”, “gramdyti”, “krapštyti“, bet ir „stambiai smulkinti“. Kalbama, kad Raclette sūrį sugalvojo piemenys. Legenda pasakoja, kad iškeliaudami su karvėmis į Alpes, pasiimdavo bulvių, kurias kepdavo lauže, taip pat duonos, sūrio. Kartą pavalgę užmigo prie laužo, pamiršę šalia jo ant akmens nesuvalgytą sūrį. Pabudę rado užgesusį laužą ir ant akmens išsilydžiusį sūrį. Kadangi daugiau maisto jie neturėjo, nusigramdė tą sūrį ir paragavo. Jie pamanė, kad tai nuostabaus skonio sūris ir šią naujieną paskleidė visame slėnyje. Pamažu sūris tapo gerai žinomas kaip idealiai tinkamas lydymui. Ermitage Raclette sūris brandinamas daugiau nei 8 savaites. Gamybos procesas yra tradicinis: sūris brandinamas ant medienos, pagamintos iš eglių. Pasirinktas "Franche-Comté" pasterizuotas pienas suteikia sūriui neprilygstamą skonį. Tai puikus draugų ar šeimos vakaro patiekalas: lengva ir greita paruošti jį išlydant ir valgant su įvairiais priedais (mėsa, daržovės ir pan.). Raclette taip pat gali būti valgomas šaltas, pvz. su salotomis.
Tradiciškai lydomas ir naudojamas ant įvairių maisto produktų paviršių (bulvių, mėsos, žuvies, paukštienos ir daržovių).
GėrimaiArbata ar kiti šilti gėrimai.