Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Visa tiesa apie sūrius su Pauliumi Ruškiu

Žiūrėti laidą
Sūriai ir pieno gaminiai Kietieji sūriai

Šveicariškas sūris Emmentaler

Tradicinis šveicariškas 45 % riebumo, vidutinio kietumo sūris, gaminamas iš nepasterizuoto karvių pieno. Tai pats didžiausias Šveicariškas sūris, kurio galva sveria daugiau nei 100 kilogramų. Ementalis yra salstelėjusio riešutinio skonio. Išskirtinis ir ryškus jo požymis, išskiriantis šį sūrį iš kitų sūrių – vyšnios ar riešuto dydžio skylutės per visą pjūvio plotą, susiformuojančios sūrio brandinimo metu.

Kilmės šalis

Šveicarija

Brandinimo trukmė

6 mėn.

Pieno rūšis

karvių pienas

Sertifikatas

PDO

Sertifikatai

PDO, PGI ir TSG sertifikatus parengė Europos Sąjunga siekiant paskatinti žemės ūkio produkcijos gamybą, apsaugoti produktų pavadinimus nuo imitacijos bei suteikti vartotojui informacijos apie unikalias konkretaus produkto savybes. Tokios klasifikacijos dėka galite būti tikri, kad produktas, turintis vieną iš šių autentiškumo ženklinimų, yra kokybiškas bei atitinka savo kilmę.

PDO

Protected designation of origin

Apima žemės ūkio produktus, kurie pagaminti, apdoroti ir paruošti tam tikroje geografinėje teritorijoje, naudojant pripažintas žinias.

Sertifikatai
pagal šalis

Prancūzija

53 PDO, 33 PGI

Italija

81 PDO, 26 PGI

Ispanija

35 PDO, 18 PGI

Jungtinė Karalystė

10 PDO, 13 PGI

Nyderlandai

4 PDO, 3 PGI

Vokietija

6 PDO, 25 PGI

Austrija

9 PDO, 2 PGI

Danija

4 PGI

Istorija ir išskirtinumas

Tai žinomiausias šveicariškas sūris, dažnai vadinamas šveicariškų sūrių karaliumi. Šis sūris nuo XIII a. gaminamas Šveicarijos rytuose, Berno kantone, vaizdingame Emme upės slėnyje. Ementalis yra nuostabiai švelnaus, salstelėjusio ir šiek tiek riešutinio skonio ir puikaus aromato. 45 % riebumo sūrio masė minkšta ir puri, o plutelė kieta ir sausa, jos spalva – nuo aukso geltonumo iki šviesiai rudos. Išskirtinis Ementalio bruožas - vyšnios ar riešuto dydžio sklylutės, kurios matomos kiekviename pjūvyje. Šios žymiosios skylutės atsiranda dėl grynųjų brandinimo kultūrų. Suformavus ir išlaikius sūrį druskos vonioje, jis pirmas dvi-tris savaites būna šaltame rūsyje, o po to perkeliamas į daug šiltesnį brandinimo kambarį, kuriame per 6-8 savaites trunkantį fermentacijos procesą atsiranda garsiosios šio sūrio skylutės. Šios skylutes susiformuoja nuo angliarūgštės burbuliukų, kurie atsiranda iš bakterijų, skirtų sūrio gamybai. Šis išskirtinis, vidutinio kietumo sūris yra ženklinamas A.O.C (pranc. "appellation d'origine contrôlée", angl. PDO -"protected designation of origin", liet. kontroliuojama kilmė) ženklu. Šiuo ženklu patvirtinta tik 200 Emme upės slėnyje įsikūrusių vietinių pieninių, gaminančių Ementalio sūrį pagal nusistovėjusias senovines tradicijas ir griežtus reikalavimus.

Geriausiai tinka su

Maistas

Pagrindinis elementas bet kokioje sūrio lėkštėje, salotose, padažuose, sūrio fondiu, puikiai tinka pusryčių meniu arba kaip desertas.

Gėrimai

Lengvi raudoni vynai iš Pietų Prancūzijos.